Vineri 8 mai 2020 s-a stins din viață, cu totul neașteptat, profesorul Alexandru Barnea, președintele Societății de Științe Istorice din România. Născut la Bucureşti în 17 februarie 1944, a cunoscut în copilărie vitregia primului deceniu al regimului comunist și a beneficiat apoi de deschiderile anilor ’60. Fiu al savantului Ion Barnea, a ales să ducă mai departe tradiția de familie și a studiat limbile clasice, continuând apoi ca arheolog specializat în istoria Dobrogei romane și bizantine, și obținând doctoratul în istorie.

Lista realizărilor sale științifice și a rezonanței lor în mediul academic este prea lungă pentru a fi enumerată acum. Doresc însă să sintetizez câteva impresii izvorâte din relația personală pe care am avut-o timp de aproape 3 decenii. După 1989 a fost invitat mai întâi să țină cursuri la plata cu ora, apoi a devenit conferențiar, profesor și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București. A fost decan al Facultății de Istorie timp de 2 mandate (1996-2004), și am avut onoarea să fac parte din echipa sa. Am făcut echipă și în cadrul Societății de Științe Istorice din România, unde a fost prim-vicepreședinte timp de 2 decenii (1999-2019) și a fost ales președinte în noiembrie 2019. Discret, capabil să-și asume rolul de lider, dar și să fie un secundant eficient, erudit fără ostentație, generos în a-și împărtăși ideile și în a se bucura de realizările intelectuale ale colegilor mai tineri, a fost un model de civilitate și colegialitate.

Fie ca sufletul său să se odihnească în pace, iar memoria faptelor bune și contribuțiilor sale la cunoașterea istorică să ne servească drept reper durabil.

Prof. dr. Bogdan Murgescu

președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *